sobota, 2 listopada 2013

Tort Amaretto

Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
1. Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 23 cm wykładając tylko dno papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra-dół.
2. Białka oddziel od żółtek  i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając stopniowo dodawaj cukier tak aby postała gładka i błyszcząca masa.
3. Następnie ciągle ubijając dodawaj po kolei żółtka.
4. Mąki wymieszaj i przesiej do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszaj tak aby ciasto było jednolite.
5. Ciasto wylej do przygotowanej tortownicy i piecz ok  40 min w nagrzanym piekarniku. Przed zakończeniem pieczenia sprawdź czy wykałaczka umieszczona w cieście jest sucha jeżeli nie piecz ciasto jeszcze chwilę dłużej.
6. Kiedy patyczek będzie suchy wyjmij ciasto z piekarnika i rzuć nim o podłogę z wysokości ok 50-60 cm, a następnie wystudź.
 
Składniki na krem:
500 g włoskiego serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30%
5 łyżek cukru pudru
150 ml bezalkoholowego likieru Amaretto (można użyć likieru z %)
Przygotowanie:
1. Śmietanę ubij na sztywno pod koniec dodając do niej cukier puder.
2. Dodaj serek i likier i całość wymieszaj na gładką masę.


Składniki do przełożenia tortu i na jego dekorację:
40 ciastek Amaretti 
czekoladowe ziarenka kawy
czekoladowe igły sosny
do przełożenia konfitura wiśniowa
do nasączenia blatów: 3/4 szklanki kawy wymieszanej z 100 ml likieru Amaretto


Przygotowanie Tortu:
1. Biszkopt przekrój ostrym nożem na 3 równe blaty.
2. Pierwszy blat nasącz delikatnie przygotowanym naparem z kawy i likieru. Posmaruj równomiernie konfiturą wiśniową i wyłóż na niego 1/3 kremu.
3. Przykry kolejnym blatem który ponownie należy nasączyć (już bardziej obficie) i rozsmarować równomiernie 1/3 kremu. Posyp igłami sosny. Przykryj ostatnim blatem biszkoptowym.
4. Pozostały krem rozsmaruj równomiernie na torcie.
5. Ciasto udekoruj ciasteczkami Amaretti, igłami sosny i czekoladowymi ziarenkami kawy. Przed podaniem schłodź przez 2-3 godziny w lodówce.



Przepis pochodzi od K.Paruzel (lekko zmodyfikowany)

Smacznego!!!

Polecam - jest PYSZNY! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...