czwartek, 13 grudnia 2012

Pierniczki z nutką pomarańczy

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
  •  2 łyżeczki kakao 
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek miodu płynnego
  • aromat pomarańczowy do ciast


Sposób wykonania:
  1. Do miski przesypałam mąkę pszenną, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i proszek do pieczenia - wszystko mieszamy razem.
  2. Dodajemy masło, żółtko, miód i kilka kropel aromatu pomarańczowego. 
  3. Wszystko siekamy nożem, mieszamy i zagniatamy. 
  4. Wkładamy do lodówki na około 60 minut. 
  5.  Następnie należy rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm i wykrawać małymi foremkami ciasteczka. 
  6. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  7. Pieczemy około 10-13 minut w temperaturze 180 °C. 
  8. Studzimy, lukrujemy i dowolnie dekorujemy - najlepiej jeśli macie obok siebie małego pomocnika, tak jak ja ;)
 Z podanego przepisu wyjdzie około 200 sztuk małych ciasteczek piernikowych
Ciasteczka są pyszne, od razu miękkie i rozpływające się w ustach


Składniki na lukier:
  • 1 białko z małego jajka
  • 1 szkl cukru pudru
  • sok z plasterka cytryny


 Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...