- 30 dag mąki pszennej
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag masła
- 1 żółtko
- 5 łyżek miodu płynnego
- aromat pomarańczowy do ciast
Sposób wykonania:
- Do miski przesypałam mąkę pszenną, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i proszek do pieczenia - wszystko mieszamy razem.
- Dodajemy masło, żółtko, miód i kilka kropel aromatu pomarańczowego.
- Wszystko siekamy nożem, mieszamy i zagniatamy.
- Wkładamy do lodówki na około 60 minut.
- Następnie należy rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm i wykrawać małymi foremkami ciasteczka.
- Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy około 10-13 minut w temperaturze 180 °C.
- Studzimy, lukrujemy i dowolnie dekorujemy - najlepiej jeśli macie obok siebie małego pomocnika, tak jak ja ;)
Z
podanego przepisu wyjdzie około 200 sztuk małych ciasteczek piernikowych
Ciasteczka są pyszne, od razu miękkie i rozpływające się w ustach
Składniki na lukier:
- 1 białko z małego jajka
- 1 szkl cukru pudru
- sok z plasterka cytryny
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz