piątek, 14 grudnia 2012

Pudrowane słodkości

Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 30 dag masła
  • 4 żółtka
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • cukier puder do oprószenia ciastek
Obie mąki wymieszaj i przesiej. 


Dodaj skórkę z cytryny oraz pokrojone na kawałki mocno schłodzone masło. Składniki siekaj nożem. Dodaj żółtka i cukier puder. Szybko zagnieć ciasto.
Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i schładzaj około godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkuj. Foremkami powycinaj ciasteczka.

Ułóż je na blaszce przykrytej pergaminem i piecz 15-20 minut w temp. 180 st.
Po wystudzeniu dowolnie udekoruj i posyp cukrem pudrem.




Smacznego ;)
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...