wtorek, 22 stycznia 2013

Wuzetka z serkiem homogenizowanym

SKŁADNIKI Na ciasto:
- 2 jajka
- 5 dkg margaryny + troszkę na wysmarowanie formy
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia


SKŁADNIKI Na masę:
- 7 stołowych łyżek cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 25 dag serka homogenizowanego (może być też kefir)
- 25 dag masła roślinnego


SKŁADNIKI NA PONCZ:
100 ml wody
5 łyżek alkoholu


Przygotowanie:
- składniki na ciasto zmiksować na jednolitą masę, prostokątną formę posmarować margaryną i posypać bułką tartą, piec ciasto w nienagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30-35 minut


- ciasto przekroić na pół (wzdłuż), tak aby później dało się przełożyć masą
- masło zmiksować na puszystą masę, dodać cukier puder i cukier waniliowy, ponownie zmiksować, dodać serek i dokładnie wymieszać. Można dodać szczyptę kwasku cytrynowego, aby zaostrzyć smak
- wyłożyć masę na jedną część ciasta, przykryć drugą

Nasączamy ponczem dolne ciasto, przekładamy kremem, przykrywamy pozostałym ciastem i znowu lekko nasączamy - przed polaniem polewą.
 
- polać polewą czekoladową


Uwaga:
- ciasto przechowywać w lodówce, najlepiej smakuje na drugi dzień, gdyż masa lekko nawilży ciasto i dodatkowo stężeje
  Smacznego ;)


4 komentarze:

  1. Zawsze Ci wychodzi smaczna?
    A z masy nie robi się ser?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dotąd to zawsze ;)
      Jest pyszna i szybko znika z talerzyków.
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. mmm bardzo smaczne ciasto polecam !
    lubieessc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie robiłam tego ciasta, a ten z inną masą. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...