- 2 jajka
- 5 dkg margaryny + troszkę na wysmarowanie formy
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI Na masę:
- 7 stołowych łyżek cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 25 dag serka homogenizowanego (może być też kefir)
- 25 dag masła roślinnego
SKŁADNIKI NA PONCZ:
100 ml wody
5 łyżek alkoholu
Nasączamy ponczem dolne ciasto, przekładamy kremem, przykrywamy pozostałym ciastem i znowu lekko nasączamy - przed polaniem polewą.
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 25 dag serka homogenizowanego (może być też kefir)
- 25 dag masła roślinnego
SKŁADNIKI NA PONCZ:
100 ml wody
5 łyżek alkoholu
Przygotowanie:
- składniki na ciasto zmiksować na jednolitą masę, prostokątną formę posmarować margaryną i posypać bułką tartą, piec ciasto w nienagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30-35 minut
- ciasto przekroić na pół (wzdłuż), tak aby później dało się przełożyć masą
- masło zmiksować na puszystą masę, dodać cukier puder i cukier waniliowy, ponownie zmiksować, dodać serek i dokładnie wymieszać. Można dodać szczyptę kwasku cytrynowego, aby zaostrzyć smak
- wyłożyć masę na jedną część ciasta, przykryć drugą
- składniki na ciasto zmiksować na jednolitą masę, prostokątną formę posmarować margaryną i posypać bułką tartą, piec ciasto w nienagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30-35 minut
- ciasto przekroić na pół (wzdłuż), tak aby później dało się przełożyć masą
- masło zmiksować na puszystą masę, dodać cukier puder i cukier waniliowy, ponownie zmiksować, dodać serek i dokładnie wymieszać. Można dodać szczyptę kwasku cytrynowego, aby zaostrzyć smak
- wyłożyć masę na jedną część ciasta, przykryć drugą
Nasączamy ponczem dolne ciasto, przekładamy kremem, przykrywamy pozostałym ciastem i znowu lekko nasączamy - przed polaniem polewą.
Uwaga:
- ciasto przechowywać w lodówce, najlepiej smakuje na drugi dzień, gdyż masa lekko nawilży ciasto i dodatkowo stężeje
- ciasto przechowywać w lodówce, najlepiej smakuje na drugi dzień, gdyż masa lekko nawilży ciasto i dodatkowo stężeje
Zawsze Ci wychodzi smaczna?
OdpowiedzUsuńA z masy nie robi się ser?
Jak dotąd to zawsze ;)
UsuńJest pyszna i szybko znika z talerzyków.
Pozdrawiam
mmm bardzo smaczne ciasto polecam !
OdpowiedzUsuńlubieessc.blogspot.com
Dawno nie robiłam tego ciasta, a ten z inną masą. Pycha!
OdpowiedzUsuń