Składniki
- 240 g masła (niecała kostka)
- 4 żółtka
- 4 białka
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru + 1 łyżka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 - 2 kg duszonych jabłek
- troszkę cynamonu
Sposób przygotowania:
Mąkę, łyżkę cukru pudru, proszek do pieczenia i masło siekam razem nożem, aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka i wyrobić ciasto.
Podziel na
dwie części – większą i mniejszą i wstaw do zamrażarki na kilkanaście
minut, aż będzie twarde - można przygotować ciasto wieczorem, aby się ładnie
schłodziło przez noc w lodówce.
Dużą formę wykładam papierem do pieczenia i wykładam na nią połowę ciasta. Na to kładę jabłka, ewentualnie troszkę cynamonu, a potem ścieram mniejszą część ciasta.
Białka ubijam z cukrem pudrem na sztywną pianę i kładę na wierzch. Wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika i piekę ok. 45-50 minut.
Uwaga, jeśli wolicie jasną bezę, lekko miękką w środku, to pianę nałóżcie w połowie czasu pieczenia, czyli po 20-25 minutach - ja tak teraz zrobiłam ;)
Przepis pochodzi stąd.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz