czwartek, 21 lutego 2013

Szarlotka z bezą


Składniki


  • 240 g masła (niecała kostka)
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru + 1 łyżka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 - 2 kg duszonych jabłek
  • troszkę cynamonu



Sposób przygotowania: 

 
Mąkę, łyżkę cukru pudru, proszek do pieczenia i masło siekam razem nożem, aż masło będzie w drobnych kawałkach.
Dodać żółtka i wyrobić ciasto.

Podziel na dwie części – większą i mniejszą i wstaw do zamrażarki na kilkanaście minut, aż będzie twarde - można przygotować ciasto wieczorem, aby się ładnie schłodziło przez noc w lodówce.


Dużą formę wykładam papierem do pieczenia i wykładam na nią połowę ciasta. Na to kładę jabłka, ewentualnie troszkę cynamonu, a potem ścieram mniejszą część ciasta.


Białka ubijam z cukrem pudrem na sztywną pianę i kładę na wierzch. Wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika i piekę ok. 45-50 minut.


Uwaga, jeśli wolicie jasną bezę, lekko miękką w środku, to pianę nałóżcie w połowie czasu pieczenia, czyli po 20-25 minutach - ja tak teraz zrobiłam ;)

Przepis pochodzi stąd.
Smacznego ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...