SKŁADNIKI:
- twaróg półtłusty – 1 kg
- jajka – 10 szt. (osobno białka i żółtka)
- cukier – 1,5 szklanki
- masło – 1 kostka
- śmietana 30% - 1 szklanka
- budyń – 1 op.
- cukier wanilinowy – 1 op.
- rodzynki – 100 g
- skórka pomarańczowa – 100 g
polewa:
mleko – 0,5 szklanki
czekolada gorzka – 1 tabliczka
mleko – 0,5 szklanki
czekolada gorzka – 1 tabliczka
- Wlewamy mleko do naczynia, stawiamy na gazie
- Rozpuszczamy w mleku czekoladę połamaną na kostki
wykonanie:
- Dwa razy przeciskamy przez praskę twaróg
- Ucieramy mikserem na jedynce kostkę masła z cukrem
- Dodajemy żółtka – ucieramy dalej
- Dodajemy budyń, cukier waniliowy – dalej ucieramy
- Pomału dodajemy do masy ser, ucierając cały czas – na koniec mieszamy
- Wlewamy śmietanę – kremówkę, ucieramy – dobrze mieszamy
- Wsypujemy rodzynki i skórkę pomarańczową – mieszamy.
- W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę – dodajemy je do masy, delikatnie mieszając
- Wylewamy do natłuszczonej tortownicy (blaszki)
- Pieczemy godzinę w temp. 180 st.
Jak
sernik przestygnie, posypujemy go cukrem pudrem lub wylewamy na niego gorącą polewę i posypujemy skórką z
pomarańczy
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz