wtorek, 2 kwietnia 2013

Sernik puszysty


 SKŁADNIKI:
  • twaróg półtłusty – 1 kg
  •   jajka – 10 szt. (osobno białka i żółtka)
  •   cukier – 1,5 szklanki
  •   masło – 1 kostka
  •   śmietana 30% - 1 szklanka
  •   budyń – 1 op.
  •   cukier wanilinowy – 1 op.
  •   rodzynki – 100 g
  •   skórka pomarańczowa – 100 g
polewa:
mleko – 0,5 szklanki
czekolada gorzka – 1 tabliczka

  • Wlewamy mleko do naczynia, stawiamy na gazie
  •  Rozpuszczamy w mleku czekoladę połamaną na kostki


wykonanie:

  1. Dwa razy przeciskamy przez praskę twaróg
  2. Ucieramy mikserem na jedynce kostkę masła z cukrem
  3. Dodajemy żółtka – ucieramy dalej
  4. Dodajemy budyń, cukier waniliowy – dalej ucieramy
  5. Pomału dodajemy do masy ser, ucierając cały czas – na koniec mieszamy
  6. Wlewamy śmietanę – kremówkę, ucieramy – dobrze mieszamy
  7. Wsypujemy rodzynki i skórkę pomarańczową – mieszamy.
  8. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę – dodajemy je do masy, delikatnie mieszając
  9. Wylewamy do natłuszczonej tortownicy (blaszki)
  10. Pieczemy godzinę w temp. 180 st.


Jak sernik przestygnie, posypujemy go cukrem pudrem lub wylewamy na niego gorącą polewę i posypujemy skórką z pomarańczy

Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...