sobota, 29 grudnia 2012

Ciasto makowo-kokosowe z masą budyniową



Składniki:
Ciasto:
  • 2/3 szklanki cukru
  • 150 g drobnych wiórków kokosowych
  • 100 g maku 
  • 6 białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 250 g masła
  • 6 żółtek
  • 1 op. budyniu śmietankowego z cukrem
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 kieliszek spirytusu
Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 20-30 herbatników
  • alkohol do nasączenia herbatników (ok. 70 ml)
  • pergamin 

Przygotowanie:
Ciasto:
  • Mak sparzyć, wysuszyć - nie mielić.
  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać.
  • Mak i wiórki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do piany, delikatnie mieszając.
  • Ciasto wylać do prostokątnej blaszki wyłożonej pergaminem i piec w temp. 180 C przez ok. 15-20 minut.
Masa budyniowa:
  • Z mleka, żółtek, cukru, budyniu i mąki ugotuj budyń, ostudź.
  • Utrzyj masło dodając po łyżce budyniu.
  • Na koniec wlej spirytus i dokładnie wymieszaj.
Ciasto makowo-kokosowe:
  •  Na ostudzone ciasto wyłóż połowę masy, następnie osączone, pokrojone w kostkę brzoskwinie i kawałki czekolady.
  • Rozsmaruj drugą część masy.
  • Na koniec ułóż herbatniki nasączone w alkoholu i udekoruj według uznania - ja zawsze robię polewę czekoladową i posypuję kokosem.
 
Smacznego ;)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...