Składniki:
Ciasto:- 2/3 szklanki cukru
- 150 g drobnych wiórków kokosowych
- 100 g maku
- 6 białek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mleka
- 250 g masła
- 6 żółtek
- 1 op. budyniu śmietankowego z cukrem
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 kieliszek spirytusu
- 1 puszka brzoskwiń
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- 20-30 herbatników
- alkohol do nasączenia herbatników (ok. 70 ml)
- pergamin
Przygotowanie:
Ciasto:
- Mak sparzyć, wysuszyć - nie mielić.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać.
- Mak i wiórki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do piany, delikatnie mieszając.
- Ciasto wylać do prostokątnej blaszki wyłożonej pergaminem i piec w temp. 180 C przez ok. 15-20 minut.
- Z mleka, żółtek, cukru, budyniu i mąki ugotuj budyń, ostudź.
- Utrzyj masło dodając po łyżce budyniu.
- Na koniec wlej spirytus i dokładnie wymieszaj.
- Na ostudzone ciasto wyłóż połowę masy, następnie osączone, pokrojone w kostkę brzoskwinie i kawałki czekolady.
- Rozsmaruj drugą część masy.
- Na koniec ułóż herbatniki nasączone w alkoholu i udekoruj według uznania - ja zawsze robię polewę czekoladową i posypuję kokosem.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz