niedziela, 23 grudnia 2012

Sernik z bezą i orzechami

Spód:
  • 70 g ciemnej czekolady
  • 70 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 40 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki mielonych orzechów
Masa serowa:
  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
  • budyń śmietankowy
  • 1 duża puszka 530 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 3 białka (mniejsze) lub 2 duże
  • sok z 1 cytryny
  • aromat: 3 łyżki likieru pomarańczowego
Wierzch:

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • beza: 2 białka jajek + 120 g cukru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • orzechy włoskie



Przygotowanie:
  • Spód: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem. Czekoladę połamać na kostki, włożyć do rondelka, dodać pokrojone masło oraz cukier i roztopić na małym ogniu mieszając. Odstawić z ognia, dodać jajko i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sodę, wymieszać. Na koniec dodać mielone orzechy i wszystko wymieszać. Masę wyłożyć na spód tortownicy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 8 - 9 minut. Wyjąć z piekarnika, nie wyłączać go.  
  • Masa serowa: do dużej miski włożyć ser, mąkę lub budyń, dodać mleko skondensowane, białka jajek, sok z limonki i aromat. Wymieszać łyżką lub zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut, aż masa będzie już prawie cała zastygnięta.
  • Na około 15 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
  • Beza: Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas długo miksując po każdej porcji cukru. Po dodaniu cukru miksować jeszcze przez około 5 minut aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na minutę przed końcem ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. 
  • Wyjąć sernik z piekarnika i delikatnie rozprowadzić na jego powierzchni dżem.
  • Wyłożyć pianę z białek oraz posypać orzechami włoskimi. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut (kiedy beza będzie się zanadto rumienić, można przykryć ją folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze bezę przez 30 minut.
  • Sernik wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić. Obkroić nożem przy samym brzegu tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc lub minimum 8 godzin. Sernik trzymać w lodówce bez obręczy i bez przykrycia. Kroić ostrym nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku. 


Przepis jest modyfikacją kilku przepisów sernikowych ze strony Kwestii Smaku. 
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...