- 200 g miękkiego masła
- ok. 200-220 g cukru
- 4 jajka
- 1 mały olejek np. migdałowy
- 100 ml mleka
- 400 g mąki pszennej
- 1,5-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżka mleka
- Miękkie masło o temp. pokojowej lub margarynę, cukier, jajka, mleko, olejek i sól - dobrze wymieszać.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia - wymieszać.
- Połowę ciasta wylać do foremki, a do reszty dodać kakao, 1 łyżkę mleka i wymieszać.
- Ciemniejsze ciasto lać na jasne i wymieszać spiralnym ruchem widelcem (tylko raz), aby uzyskać efekt "marmurkowy".
- Piec ok. 50 min w temp. 180 C.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz