wtorek, 1 stycznia 2013

Dwukolorowa babka ucierana

Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • ok. 200-220 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 mały olejek np. migdałowy
  • 100 ml mleka
  • 400 g mąki pszennej 
  • 1,5-2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżka mleka
Wykonanie:
  1. Miękkie masło o temp. pokojowej lub margarynę, cukier, jajka, mleko, olejek i sól - dobrze wymieszać.
  2. Dodać mąkę i proszek do pieczenia - wymieszać.
  3. Połowę ciasta wylać do foremki, a do reszty dodać kakao, 1 łyżkę mleka i wymieszać.
  4. Ciemniejsze ciasto lać na jasne i wymieszać spiralnym ruchem widelcem (tylko raz), aby uzyskać efekt "marmurkowy".
  5. Piec ok. 50 min w temp. 180 C.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...